Om ResLedaren


ResLedaren är en gratis mobilapp för iPhone och Android som gör det så lätt som möjligt för så många som möjligt att resa i kollektivtrafiken. Den liknar en vanlig reseplanerare, men har det lilla extra. Till exempel smarta påminnelser om när det är dags att gå hemifrån, vad du ska ha med dig och när det är dags att plinga. Så att du kan tänka på annat. Resledaren är bra för alla, men speciellt utvecklad för personer med kognitiv funktionsnedsättning.

ResLedaren startsida, visuell vy över resa och apple watch påminnelse om att gå av

Fler bilder på ResLedaren

ResLedaren hjälper dig att planera och genomföra resor i hela landets kollektivtrafik. Den påminner om vad du ska komma ihåg att ta med dig på resan och när det är dags att gå till bussen. ResLedaren skapar överblick, du kan se alla stationer du ska passera under resan och var du befinner dig just nu. ResLedaren påminner dig också om när du ska gå av bussen och göra ett trafikbyte. Du kan också se vilken väg du ska gå från din slutstation på resan för att komma till adressen du är på väg till.

Sagt om resledaren

”Det bästa med appen är självständigheten och att ha allt samlat.” /Anna

”Bra att man kan bli påmind om att packa gympakläder och sånt. Och skönt att slippa mammas tjat!” /Dina

”Jag tror jag älskar appen! Påminnelser för när resan börjar. Checklista så man inte glömmer något. Sen en massa annat!” /Evelina

prisbord

ResLedaren har vunnit flera fina priser. Så nu tänkte vi skryta lite!

Göran Bredinger-stipendiatet 2016
För att på ett innovativt sätt löst en samhällsutmaning. ”Den digitala applikationen Resledaren är en innovation som kan ha ett stort värde för oss alla.”
Resledaren – årets Göran Bredinger-stipendiat (socialinnovation.se)
Joel tar emot en 50 000 kr check

SKAPA-priset: Framtidens innovatörer i Stockholms 2015
Ett pris till minne av Alfred Nobel. Ett Nobelpris helt enkelt!
Årets vinnare av SKAPA-priset i Stockholm (mynewsdesk.com)
Hampus och Joel med diplom

Tillgänglighetspriset 2015
Grand prize i Haninge kommuns tillgänglighetspris.
De vann tillgänglighetspris (mitti.se)
Hampus, Anna och Joel tar emot Haninges tillgänglighetspris

Travelhack 2013
Hackaton (IT-tävling) där idéen föddes. Vann i konkurrens med över 100 andra deltagare.
Motivering: För en rejäl frihetsökning för en mycket bred målgrupp, med en helt ny mikrosocial sammankoppling mellan resenären och dess medresenärer. Före, under och efter resan.”
Kollektivtrafikens bästa digitala tjänst utsedd (mynewsdesk.com)
Travelhack 2013 i backspegeln (axbom.se)

Artiklar om ResLedaren

Här är några artiklar om ResLedaren som synts i tidningar.

Appen för en trygg och självständig resa (specialnest.se)
Ny app förenklar resandet för personer med NPF (attention-riks.se)
Mycket svenskt bland årets bästa app-nyheter (hejaolika.se)
Appen för vilsna resenärer (mitti.se)

Varför har vi utvecklat ResLedaren

En resa med kollektivtrafiken ställer krav på många kognitiva funktioner som personer med exempelvis Autismspektrumtillstånd, ADHD och utvecklingsstörning kan ha nedsatt funktionsförmåga inom. ResLedaren kompenserar för bristande tidsuppfattning, orienteringsförmåga och ger minnesstöd och överblick.

Som användare kan man ha nytta av olika funktioner i ResLedaren. För någon kan planerings- och minnesstödet vara viktigast, för någon annan är det orienteringsstödet och överblicken av resan. Med ResLedaren kan du använda de funktioner just du har nytta av. Den underlättar på så vis resor för många, vilket är dess huvudsyfte.

Vad gör ResLedaren

En resa med kollektivtrafiken börjar redan hemma. Vi behöver kunna avgöra när vi bör gå hemifrån för att hinna med bussen. Vi behöver komma ihåg att ta med oss de saker vi behöver under resan, som till exempel busskortet, plånboken och mobilen. Vi behöver veta var vi ska göra ett trafikbyte och hur vi sedan ska gå för att hitta från vår slutstation till vårt mål för resan.

Vi har samlat kompenserande strategier för vanliga svårigheter inför och under resande med kollektivtrafiken i ResLedaren. På så vis behöver inte användaren använda en mängd olika hjälpmedel inför och under en resa. Att titta i sin mobiltelefon under resan är inte heller utmärkande på något sätt – det gör faktiskt de flesta andra på resan också.

Genom att ResLedaren visar dig var du ska gå av, byta buss/tunnelbana och hur du hittar till slutmålet ger den dig svar på många frågor som kan vara svåra att formulera och ställa till omgivningen. Att man kan ta sig mellan platser är en viktig förutsättning för att kunna vara delaktig i samhället.

Var i landet funkar ResLedaren?

ResLedaren fungerar i hela Sverige!

Vi som ligger bakom resledaren

ResLedaren drivs av företaget Haja Applikation AB. Vi är ett litet gäng personer som brinner för att göra samhället mer tillgängligt.

Det är många som har varit med under projekten där ResLedaren utvecklats. Bland andra:

Gör ResLedaren bättre

Hjälp oss att göra ResLedaren så bra som möjligt genom att kontakta oss och berätta vad du tycker

Stort tack på förhand!

– Hampus, Anna och Joel, utvecklare av ResLedaren, Haja applikation AB

Bilder på ResLedaren

Startskärm

Hitta en resa

Påminnelse om att gå hemifrån

Stationsvy

Steg på resan